Fredag

Idag fick jag ett mail från filosofiläraren där det stod att det var lite för lite med en halv sida och att den dessutom var ytlig, så jag fick godkänt minus. H e r r e g u d. Då hade inte hela min text kommit med. Som jag hade kämpat med i flera dagar. Den var två sidor och ett stycke egentligen.

Vi såg förresten Harry Potter-filmen i förrgår. Det var väldigt roligt. Den var ungefär som de brukar vara, det var det enda dåliga. De hade gjort jättekonstiga filmatiseringar av saker och underliga ändringar i nästan alla detaljer (på ett dåligt sätt) som vanligt. Det roligaste var Harry Potter-nördpubliken. Alla kände till boken så väl att det bara kom skratt och förvånade utrop när scener från boken hade tolkats på konstiga sätt och annat sådant som andra aldrig skulle förstå; aldrig på grund av bara filmen själv. Så ibland började publiken skratta mitt i de sorgligaste scenerna.

Nu ska jag åka till skolan.

Några bilder från den senaste tiden


Hallarna. Les Halles. Solsken.

En fontän.

Det finns fortfarande blommor och gröna blad här och där.
Från en promenad till skolan, mer än en vecka sedan.

En miniatyrkaffekopp som jag ska göra en ring av!

Det närmaste solljuset har kommit vår extremt mörka lägenhet!

En förmiddag

Jag sitter i solskenet på en parkbänk i Jardin des Halles. Jag bokade just biljetter till Harry Potter et les Reliques de la Mort 1er partie. När jag precis hade betalat insåg jag att jag hade bokat på fel biograf i fel stad. Jag blev helt chockad och höll på att börja gråta. Jag funderade på att aldrig berätta det för någon och bara köpa nya biljetter, började skriva ett brev på franska till bioföretaget om det fanns en möjlighet att ändra... Och sedan när jag kollade på en karta var denna biograf låg så det sig att den var i Paris ändå, på samma gata som den jag hade tänkt boka på. Herregud. Nu hoppas jag bara att jag och Nathalie får ha biljetter med studentpris (det var något särksilt, inte vanliga studentrabatten).

Jag ska ha skrivit en sida ungefär om Descartes till ikväll och två sidor om empirismen (Locke, Berkeley, Hume). Jag är väldigt stressad. Jag orkar verkligen inte.

Hur ser Descartes på förhållandet mellan kropp och själ? På vilka olika sätt uppträder Gud i den cartesianska tankegången? Varför kan Descartes filosofi ses som ett stöd för den nya naturvetenskapens världsbild?

Jag har ingen aning.

Jag såg nyss världens sötase valp här. Pälsen var helt fluffig och mjuk. Aaah.

Och en person kom fram och ville fota mig. Hon gick på en fotoskola och hade fått i uppgift att fotografera omkring les Halles. Jag frågade vilken skola det var eftersom att jag ska försöka komma in på en, och den hette Centre Iris! Hon trodde för övrigt att jag var polsk. Det måste ha varit pälsmössan... Väldigt många personer har nu frågat var jag kommer ifrån och gett mig fundersamma blickar när jag sagt Sverige.

Nu gick solen i moln och jag börjar dagens andra kaffeabstinens.

Senare på söndagen


Vi gick till Musée d'Orsay i söndags också! Vi promenerade från Île de la Cité i ljummet väder. En paus från regnet för första gången på några dygn. Vi orkade inte gå in på muséet igen, vi var bara där för butiken. De har helt otroliga böcker i sin bokhandel. De var lite för dyra för att köpa impulsivt, men jag ska gå tillbaka. En fransman påbörjade den vanliga konversationen med mig: "where are you from? ah, jag kann lit svenska!"

Väldigt fin solnedgång vid hallarna påväg hem. Himlen var helt röd.

Vi köpte lite bilder på muséet i alla fall. Här är Monet! Vi önskar att vi hade åkt till Monets trädgård innan det stängde. Vi skulle ha tagit med bilden ovan och tagit likadana på oss på samma plats.

Jag såg den här filmen. De åt så mycket nudlar att vi var tvugna att laga nudelsoppa till middag. Det såg så otroligt gott ut.

En marknad


Vid Notre Dame finns den en blommarknad hela veckan, som på söndagar blir en fågelmarknad. Med lite andra djur. Här är några stackars hamsterungar.

Några väldigt roliga fåglar utan näbbar! Seriöst. Deras utdragna halsar.

Fåglarna satt ihoptryckta i ett hörn av sin bur. Det fanns en kattunge i en glaslåda också. Hemskt! Den låg helt stilla och bara tittade på några möss i buren bredvid.

Alla sidor av vår lilla lägenhet


Måndag

Jag vaknade med ögon som var ihopklistrade av trötthet. Jag var tvungen att ligga kvar i sängen med slutna ögon i en timme, jag kan aldrig somna om när jag väl har vaknat. Jag är pigg och trött på samma gång men på olika sätt. Utmattad och rastlös. Pluggade hela förmiddagen (imparfait: helt sjuka ord. Vous criiez, ils nettoyaient, essuyaient...!) medan jag åt en underbar frukost (lyxfrukost: kaffe, bröd med fikonmarmelad och camembert. mmm...) Senare ett glas juice och ett kokt ägg som någon slags lunch. Sedan packade jag böckerna och åkte till skolan. Det ösregnade, som det har gjort konstant de senaste dagarna. Jag hade inget paraply. Det tar en kvart att gå från metron. När jag äntligen kom fram, försenad, hade jag svart päls över hela händerna från min svarta ulltröja som jag hade dragit ned över fingrarna. Håret droppade och lämnade efter sig pölar så fort jag rörde huvudet och en hårslinga råkade snudda vid bordet. Jag funderar på att klippa bort allt hår. Det är inte ens fint, helt risigt och ojämnt färgat. Men jag kommer nog behålla det.

Nu är jag på Estrapade där de har internet, och ska kolla upp en massa saker. Listan på saker jag skulle kolla upp var tyvärr på min arm och nu är bläcket helt utsmetat. Sedan ska jag åka till H&M och köpa vintersaker: mössa, halsduk, vantar. Paraply. Jag har tappat bort både baskern och den ena vanten. Vanten tappade jag nog och baskern bara försvann spårlöst de första dagarna hos Michael.

Porte de Vanves

Vi sitter på en hamburgerestaurang där det är barnkalas så 20 små barn springer omkring och vrålar rakt ut. Det verkar va ett hemskt kalas. Nu kom en i personalen med en tårta som såg ut som en torr brun bit med ett bär och sprejgrädde på. Det är det mest tragiska barnkalaset jag någonsin sett. Alla vuxna är jättesura. Herregud. Dessutom är det så kallt och otrevligt här inne för att dörren är öppen.

Här är i alla fall några bilder från en till loppmarknad jag och Nathalie var på igår. Det var mer loppmarknad än antiksaker men ändå dyrt och ändå jättefina saker överallt!

Det regnade och var kallt och ruggigt så jag fotade inte så mycket och vi tittade inte så noga. Vi skulle till Ikea efteråt... och köpa allt det som vi tyckte var för dyrt förra gången.

De här isbjörnarna ser man här och där! De är helt otroliga och vi ska köpa varsin. Någon gång.

Ånej

Nu var det en fransman som började prata med mig. De börjar med att säga något särskilt, den här gången: hm, det har hänt något konstigt med min mac, känner du igen det här? Sedan direkt: var kommer du ifrån? Och varje gång man säger Sverige så säger de: åh, jag kan prata svenska! I början var det ganska roligt att plötsligt höra en massa svenska förvrängda ord, men nu är det bara en djup suck. Man blir inte ens förvånad.

Den här var dock lite misslyckad. Han kunde bara ett ord, och det visade sig vara på norska.

BonjourJag har precis insett att det är i början av november och jag går omkring med en tunn höstjacka och bara t-shirt under. Det är HELT underbart.

När jag berättade för Yukiko från Japan förra veckan påväg till metron om vinterdagarna i Stockholm så blev hon så chockad att hon bara spärrade upp ögonen, gapade stort och utbrast vaaa! utan att kunna säga ett ord. Solen går ned vid tre, fyra: vaaaaa!! Den går upp vid tio, elva: vaaa! Det kändes lite chockerande för mig också så jag var tvungen att fråga Elina om det sedan när jag kom hem. Det stämde tydligen. Trots att jag trodde att jag överdrev. Okej.

Jag och Nathalie har börjat tycka det är okej att vara utan internet! De första dagarna hade vi (jag) en hemsk absinens, men det är faktiskt rätt skönt utan. Man får mycket gjort. Dessutom finns det internet gratis både på biblioteket och på ett av Sorbonnecentrumen som ligger på vägen hem. Så man kan bara gå förbi där efter skolan.

-Annars har vi bara en stekpanna just nu som vi kokar gröt och varm choklad i.
-Elementen fungerar igen, vi har inte sett några spår av möss och toalettdörren går att öppna om man vrider handtaget uppåt samtidigt som man lyfter den med all sin kraft och pressar den utåt med ena knät. Så nu kan man stänga om sig!
-Nathalie har blivit besatt av att köpa vykort med söta kattungar på som hon sätter upp i hela lägenheten.

Rue du Nil 5, 75002 Paris

Vi har äntligen en lägenhet för resten av tiden här. Förutom att det stod en halvfull burk med musbekämpningsmedel i skåpet när vi kom dit, och att dörren till toaletten inte går att stänga utan att man blir inlåst för att kaklet på golvet är för högt, och att vi inte har och förmodligen inte kommer ha internet, så är det underbart. Vi bor i ett jättefint område nästan i mitten av Paris. Det finns jättemånga bagerier i närheten och det är gångavstånd till Centre Pompidou!

Mitt minne och luktsinne har försämrats så mycket att jag inte kan lära mig minsta lilla franska glosa, och jag sitter på golvet precis bredvid en papperskorg utan att känna lukten som borde vara av den.

I förrigår var vi på Ikea och den gigantiska loppmarknaden vid Porte de Clignancourt. Den senare var helt otrolig, jag ska köpa alla mina julklappar där och ta med alla som kommer och hälsar på dit! Det var en oändlighet av små stånd eller tält fyllda med det finaste man kan tänka sig. Och jag hade inte med mig kameran så vi måste åka tillbaka så snart som möjligt. På Ikea shoppade vi kökssaker, täcken, kuddar, lampor, handdukar och allt möjligt för femtio euro ungefär. Vi råkade även köpa lite för mycket mindre nödvändiga saker i Ikeas svensk mat-butik (pepparkakor, choklad, glögg, kanelbullar, sill, choklad, och säkert något mer), där vi gick omkring chockade bland alla svenska märken. De hade gjort en väldigt stor grej över att allt skulle vara "svenskt". Men det var mest misslyckat.

Jag har för ont i huvudet för att kunna skriva.

RSS 2.0