Motljus

Nu flyttar vi och kommer inte ha internet på ett tag. Vi har täckt halva rummet med vår packning.

Vit


Guld

Napoleon III:s våning i Louvren.Hej.


Idag

... kommer Elina! Hon åker flygplan just nu.

Och vi ska träffa en dam för att skriva kontrakt på en ny lägenhet. Vi hoppas det ser bra ut. Phu.

Igår morse
Fredag


Fredagsmiddag

Förrätt: kronärtskockor med smör. De håller på att koka nu. Mums.

Huvudrätt: sallad med mathavre, gröna linser som ligger i blöt nu, paprika, tomat och rapunzel.

Efterrätt: pistageyogurtdessert.

Måndag


Igår morse. Solen sken.

Jag kokade ett ägg som sprack. Det blev en underlig klump som påminde mig om en viss klump jag hade sett dagen innan.

Jag åt frukost. Två mackor med brie och paprika, ett kokt ägg, en citronyogurt och kaffe. Hela förmiddagen låg två finskor och sov i rummet bredvid. De är förresten, som amerikanerna på vandrarhemmet, de typiska finnarna. De ser ut som exakt som Knyttet. Och då menar jag verkligen exakt. Och så använder de till råga på allt bara stickade kläder, manchester, mjukkläder i brunt och hennafärgat. Och så sitter de tysta med rådjursögon i hörnet och är underliga.

Jag dokumenterade min väg ut ur lägenheten. Det här är vad man ser när man öppnar dörren. Längst bort till höger ligger toaletten.

Men man svänger direkt till höger och går igenom denna korridor för att komma ut.

Sedan svänger man nedför vindstrappan, väntar på hissen som långsamt åker upp. Den är mindre än en halv kvadratmeter.

Man åker långsamt ned fem våningar, och kommer sedan ut på innårgården, som man går igenom.

Där finns det en öppning som leder in hit. Man går igenom den och kommer då ut på gatan.

Sedan åkte jag till skolan. Jag glömde dokumentera. Men när jag var påväg hem och stod och tog ut pengar kände jag plötsligt en knackning på axeln, det var Nathalie. Underligt!
Jag hade tänkt gå till biblioteket men var för trött. Jag åkte dit på kvällen istället och läste intensivt i två timmar tills de stängde klockan tio. Det var roligt!
Vi gick istället in på en underlig matbutik med bara fryslådor och fryst mat. Köpte ett kilo blomkål, ett kilo spenat och ett halvt kilo potatiskrocketter för trettio kronor. Vet inte om det var billigt eller ej.

Vi gick hem och lagade middag. Pannkakor och fattiga riddare med sylt och en billighetsnutella (2% istället för 13% hasselnötter, haha, ett märke som är värre än euroshopper). Jag råkade äta åtta små fattiga riddare (dock bara små baguettbitar) och kanske fem pannkakor. Det var som en stor efterrätt.

Jag lyssnar förresten nästan bara på Robyns två senaste skivor just nu.


En morgonpromenad

(Eller mest bilder på Eiffeltornet, för sedan tog mitt kamerabatteri slut)

Det var strejk i metron så jag promenerade till skolan på förmiddagen. När jag gick under Eiffeltornet fick jag för mig att jag borde gå upp i det eftersom jag hade så gott om tid. Det var ingen kö alls till trapporna (men en evighetslång till hissarna) så jag gick direkt in.

Vid första våningen trodde jag att man inte kunde komma längre. Jag gick runt länge och tittat på utsikten och hade svindel. Sedan såg jag en skylt med trappsymboler och en pil som pekade uppåt:

Aah!

Dagens outfit: nya byxor och sköna kängor.

Jag och Paris.

Sedan sprang jag ned för trapporna (förutom den sista, då hade jag hunnit ikapp en asiatisk gubbe som gick jättelångsamt och som jag var tvungen att gå bakom) och försökte hitta hela den långa vägen till skolan. Efter skolan gick jag till biblioteket och pluggade. Jag kämpade mig igenom detta:

Ty man kan tänka sig att det existerar något som inte kan tänkas som icke-existerande och detta något är större än det som kan tänkas som icke-existerande. Härav följer att om det som är sådant att intet större kan tänkas skulle kunna tänkas inte existera, så skulle just detta som är sådant att intet större kan tänkas inte vara sådant att intet större kan tänkas, – vilket är en motsägelse. Alltså gäller om det som är sådant att något större inte kan tänkas, att det inte heller kan tänkas icke existera. (och så vidare i ett helt kapitel)
Anselm av Canterbury, Proslogion

samtidigt som jag höll på att somna. Jag kunde knappt hålla ögonen öppna och så fort jag blundade började det komma tunna drömmar.

Shopping i morgondiset


I fredags åkte jag till H&M innan skolan för att leta efter en underbar klänning jag sett där. Den var dock slut.

Jag kände mig tyvärr rik eftersom att vi just fått reda på att vi skulle få flytta in hos Michael. Jag var inte rik, men jag köpte ändå de här byxorna och blusen på bilden!

På eftermiddagen när jag var i bokhandeln och köpte kurslitteratur hittade jag även den här boken. De hade engelska pocketböcker i normalpris! Samma som i Sverige kostar dubbelt så mycket. Och de är alltid så fina, mycket finare än svenska pocketböcker. Så jag köpte The Waves.

Versailles

Vi åkte på utflykt till Versailles. Metro, RER och en bits promenad. Det ser ganska tomt ut men egentligen kryllade det av människor. Jag suddade bort alla.Godnatt!

Fredagsmorgon

Jag hade en ofrivillig internetfri dag igår, och förväntade mig jättemånga kommentarer och mail idag när jag äntligen kunde logga in. Så var det bara tio reklammail och olika nyhetsbrev :|

Nu ska jag i alla fall, efter en frukost av tre croissanter och en stor kopp svagt kaffe, gå och packa ihop och bära ned alla resväskor igen. Vi ska flytta till Michael idag. Sen så ska jag ha fonetikprov och franskalektion, så det är lite stressigt.

Igår tvättade jag på en tvättomat för första gången. Det var två andra personer där, en städare och hans kompis. När jag kom in och de förstod att jag ville tvätta visade det sig att automaten stängde om två minuter. Så vi tre fick tillsammans stressa och i snabb fart lägga in tvätten, jag gav pengar till dem som de förde in i automaten, den andra tog tvättmedlet och maskinen sattes på exakt 21:15 när det stängde. Jag har rena kläder på mig!!

Igår gick jag förövrigt vilse. Jag gick omkring i en halvtimme, då insåg jag att jag var vilse, och fick gå ytterligare en halvtimme för att hitta tillbaka. En halvtimme försenad till min andra franskalektion. Efter lektionen gick jag direkt och köpte en karta.

Nu

Just nu sitter en av amerikanerna ensam vid ett bord bakom mig och äter middag. En chipspåse. Inte ens ur en skål, utan direkt ur påsen. Ja, hon är överviktig.

Världens godaste falafel?

Vi var som sagt på L'As du Falafel i söndags, de som har ett vidspritt rykte om att ha världens godaste falafel. Jag har både hört det från flera personer och läst det många ställen på internet. När vi kom till platsen fanns det två falafelställen precis framför varandra. En var nästan tom med kanske ett par personer i kö, i det andra ställets kö stod det ungefär 30 personer, en lång kö som sträkte sig bortåt kvarteret, och alla bord var upptagna. Men det gick snabbt att få falafeln ändå, en person tog ens beställning och betalning direkt i kön.

Jag var tyvärr sjuk och kände knappt någon lukt eller smak, men Nathalie sade att det var den godaste falafel hon ätit, om än inte fantastisk. Det som var gott med den var nog mest själva falaflarna och att det var lite annorlunda ingredienser, till exempel rödkål och vanlig kål. Allting var dessutom strimlat i små bitar, inga stora jobbiga tomatklyftor, tjocka gurkbitar eller hela pepperonifrukter som i vanliga falaflar.

En falafel kostade fem euro. Det var kanske lite överdrivet.

Middag

När jag och Nathalie kom ned och skulle laga mat satt det ungefär tio-tolv amerikaner här, de lät så mycket att vi var chockade under en timme efteråt. Under den senaste en och en halv timmen har de vrålpratat i munnen på varandra konstant. Ibland så intensivt att man inte kan urskilja ord, som om de bara vrålade rakt ut. Ibland lät det bara som en enda monoton ton. Alltså helt seriöst. Tolv stycken i ett rum bara, det enda de gjorde var att sitta omkring ett bord och prata. Alla skrikpratade hela tiden. Ibland kunde man höra ett "oh my god!!!" bland alla röster, men det var allt. Nu har alla precis lagat mat och sitter och äter, så det är lite tystare. Men herregud, haha.

Borde jag börja äta ost igen?

Ja
Nej


Museum


Vi gick förresten till Musée Gustave Moreau idag på väg hem från lägenhetsvisningen. Det var två helt fantastiska våningar fyllda med målningar i guldramar, persikorosa väggar och en snirklig spiraltrappa. Som på 1800-talet.

Söndag


Nathalie, jag och en gubbe.

Det var sol och jag var sjuk.

Efter en rätt lång promenad på förmiddagen (då jag bland annat köpte nässpray och öronproppar på apoteket) åt vi lite lunch på vandrarhemmet.

Sedan promenerade vi till en lägenhet som vi skulle titta på!

Vi kom lite tidigt, så vi gick omkring lite och hittade en sådan där passage.

Där fanns det bland annat en underbar godisbutik, och en dockskåpsbutik som tyvärr var stängd.Nathalie framför (kanske vår framtida) blåa port.

Sedan promenerade vi hem.

Lägenheten var bra!!! Den är billigare än den förra och dessutom REN. Det enda problemet är att den inte är helt möblerad, så vi måste köpa tältsängar och alla kökssaker. Vi kommer tacka ja om den lägenhet vi ska se imorgon inte är bättre. Det är fantastiskt. Vi får åka på marknad på lördag och köpa allting begagnat om vi får lägenheten.

Nu ska vi snart åka och äta middag på L'As du Falafel, känd för att ha "världens godaste falafel".

Croissanter

Jag måste begränsa mig till en om dagen. Det finns en korg fylld med croissanter här. En till frukost och två till lunch hittills.

Söndag

Vi är på andra vandrarhemmet, jag har precis druckit tre koppar svagt kaffe. Solen skiner för första gången på flera dagar. Fint.
Annars spelade de musik hela natten så ingen kunde sova och vi ska gå på en till lägenhetsvisning idag.

Fredag


Nathalie ringde efter en taxi och vi väntade i farstun.


Vi kom fram till vandrarhemmet som visade sig vara väldigt fint. Två sängar i en sovsal för fyra personer där vi ska bo en natt. Vi satt på deras innergård ett tag.
Nathalie ringde några samtal och vi planerade vad vi skulle göra resten av dagen. Gå och hämta halva depositionen, gå på tre visningar, gå till biblioteket och kolla lite saker på internet.

Vi promenerade till närmaste metrostation, men vi hade gott om tid så vi fastnade framför det här skyltfönstret.

Vi köpte varsin bakelse för 2,50: jag en crème brülée och Nathalie en stor chocklad-macaron! De var helt ljuvliga.

Sedan träffade vi vår förra hyresvärd, fick pengar. På vägen tillbaka köpte vi anteckningsböcker till franskakursen. Min är den lila.

Åkte till bibliotek Sainte Geneviève.

De har en gigantisk kopia av Skolan i Aten på en vägg.
Läsesalen igen.

Vi promenerade en lång bit till första lägenhetsvisningen. När man tittar på en karta och bestämmer att man ska gå istället för att ta metron så är det alltid ungefär tio gånger så långt som man tror. Vi har inte vant oss vid hur stort Paris är än!

Det var ett fint hus på en stor gata.

Det var en underlig tant som hyrde ut ett rum i en stor våning. Den var fullproppad med statyer (man ser en längst bort i rummet), porslinsdjur (små katter på de mest underliga ställen), plastväxter, konstverk... Men jag kunde inte ta så bra bilder. Vi fick vänta i det här rummet medan tanten visade några andra personer rummet.

Guld.

Kristallkrona.

Trapphuset. Rummet var bra förutom att det inte fanns något kök där man kunde laga mat. Tanten sade "men man har inte tid att laga mat i Paris! Studenter som har bott här brukar äta lunch ute och sedan kokar de pastaa, riis på kvällen..." Men det går inte.

Vi missade en lägenhetsvisning för att vi råkade gå på fel gata 250 gatunummer. Vi höll på att dö. Gatan vi egentligen skulle till och den vi gick på hette nästan likadant.

Äntligen inne på vandrarhemmet igen. Vårt rum visade sig vara bra. Fyra bäddar. En annan person.

Vi åkte och träffade Ebba (som vi kontaktade genom hennes annons på svenska kyrkan) för att gå på lägenhetsvisning. Den var alldeles för liten för tre personer, och för dyr för två personer.

Nu orkar jag inte skriva mer, och mitt internet tar slut om fem minuter. Det har tagit två timmar att ladda upp de här bilderna... Godnatt!

Flytt

Vi lämnar lägenheten...

För femton minuter sedan råkade jag hälla ut en liter spenatsoppa i diskhon så att det blev stopp i avloppet. Fick snabbt söka på google hur man rensar avlopp. Och göra det. En kvart innan vi skulle lämna lägenheten för gott.

Några timmar senare:
Det var något konstigt med den där lägenheten. Som en tyngd. Trots att vi igår hade panik över allt detta (vi ville lägga oss ned på golvet, gråta och ge upp) är vi helt lättade över att ha lämnat den nu. Vi är glada!

Idag ska vi på tre lägenhetsvisningar och vårt vandrarhem för natten är jättefint.

Hejdå, hoppas ni mår bra!

RSS 2.0